במחקר, שנערך בקרב אנשים משמונה אזורים בארצות-הברית ומשני אזורים בבריטניה, נבחן הקשר בין צריכת משקאות ממותקים וצריכת סוכר לבין לחץ דם. 2,696 אנשים, שגילם 40 - 59 שנים, השתתפו במחקר.
עוד בעניין דומה
נמצא יחס ישר בין צריכת משקאות ממותקים לבין לחץ הדם. צריכה של כל משקה ממותק ביום (355מ"ל/24 שעות), העלתה בממוצע את לחץ הדם הסיסטולי ב- 1.6mmHg ואת לחץ הדם הדיאסטולי ב- 0.8mmHg. היחס הישר נותר בעינו גם לאחר תיקון למשקל גוף ולגובה.
יחס ישר נמצא גם בין צריכת סוכר (סוכרוז, פרוקטוז, גלוקוז) לבין לחץ הדם. צריכה מוגברת של נתרן, בנוסף לצריכת הסוכר, הגבירה את האפקט. בקרב אנשים שבשתן שלהם נמצאה כמות נתרן גבוהה מהממוצע ואשר צריכת הפרוקטוז שלהם היתה גבוהה, נמצאה עלייה של 3.4mmHg בלחץ הדם הסיסטולי ושל 2.2mmHg בלחץ הדם הדיאסטולי. גם יחס זה נותר בעינו גם לאחר תיקון למשקל גוף ולגובה.
המחקר בוחן רק תאחיזה ולא בוחן יחס של סיבה ותוצאה. עם זאת, מציעים החוקרים את האפשרות שצריכה מוגברת של סוכר מעלה את הרמות של חומצת שתנן בדם וזו מורידה את רמת NO ובעקבות זאת פוגעת בהתרחבות כלי הדם.
ערכה: ד"ר דורית שנון
מקור: